Czech píše:
Není tomu tak - pokud pominu zdanění, tak jen režijní náklady se u naší konzultační firmy, s prací doma nebo u klientů a bez kanceláře, pohybují něco přes 30%. Připočítej ty daně, nějaký ten minimální zisk vlastníkům (řekněme 10%, protože to je firma, ne charita), čas strávený cestou, a těm dvěma to vychází na cca 200,- Kč za hodinu "superhrubé" mzdy. To je bratru 20 000,- měsíčně hrubýho, možná o trochu víc, ovšem pokud budou školit každý pracovní den v měsíci.
.......
Kuba Uchytil
Kdybyste si k tomu ještě pronajali drahý kanceláře, tak můžete mít režii třeba 120%, ale to je čistě váš problém, stejně jako kolik musíte vydělat vašemu majiteli. Možná byste se měli zamyslet, jestli těch 30% bez kanceláří není moc, nebo spíš jestli to jsou dobře utracený peníze. Taky existuje pojem jako fixní náklady, které mi s nárůstem obratu nebudou růst vůbec nebo velmi málo. Mám dost zkušeností s provozem s.r.o. než abych si myslel, že vyfakturovanou sumu, nejlépe včetně DPH, vyrazím propít do hospody, jak mi tady jemně podsouváš.
Dokážu si myslím představit, kolik nezbytných nákladů budu mít jako lektor cizího jazyka pracující na své triko nebo pro firmu, v každém případě na živnostenský list, jak se to v této oblasti povětšinou dělá.
Dopravní pilot na začátku investuje několik milionů korun a spousty času do svých kvalifikací a požadovaného náletu, zřejmě podstatně více, než lektor angličtiny nebo řidič tramvaje. Technicky je mnohem náročnější řídit letadlo, ale odpovědnost za lidi za zádama mají myslím oba zhruba stejnou.
EDIT anóbrž zpět k meritu veci:
Nakonec, vůbec nebylo smyslem tady řešit ekonomiku firem a míru ziskovosti a přebíjet se tady příklady, jak co může být levné respektive drahé. Tvrdím tady hlavně tyto věci:
1. Cena okolo 2.000 Kč bez DPH za zkoušku není charita, z které by to nešlo bez problémů uživit, je to regulérní byznys. Jinak by to asi dotyční nenabízeli.
2. Úředník nám stanovil novou povinnost, ale narozdíl od minula už se nenamáhá s přezkušováním za symbolický poplatek (100 Kč na ÚCL), ale posílá nás k soukromníkům. Konsekvence takového vytváření "business opportunities" snad nemusím vysvětlovat. Tak jen abychom se nedivili, kolik a za co budeme platit příště.
3. Celá ta povinnost je na hlavu postavená, přileťte na AK letiště třeba do Polska a začněte jim tam sypat do rádia anglické fráze. Normální člověk se jazykové vybaví dle potřeby. Třeba v Gapu se běžně mluvilo francouzsky, německy a anglicky a nebyl s tím žádný problém. Když slyším potřetí v rádiu "dekoláž" a pokaždý u toho startuje letadlo, tak se mi to makovici nějak samo propojí.