Počasí         Soutěže 2025: AZ Cup  Pribina Cup  Podbrdsky pohar  Fatraglide  FCC  JPJ  PMCR  WGC   FL   Safari  RD  TCup  PPV  WWGC  RP   PMRg/PMCRj  PCR  HOP  GGP      CPS On-line     archiv »  SK  Kalendář
Obsah fóra
diskusní fórum
Právě je 4. červenec 2025, 10:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 146 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16. leden 2008, 01:26 
Vice Admin

Vlasta Dvořák píše:
Nechci se zamotat do vysvětlování, proto Ti zkrátka odpovím asi takto : viz 5.5.2.4 . druhá věta, nebo odrážka ( nevím jak to pojmenovat )

tj. pro ty z nas, co maji spatne zkusenosti s pravniky a podobnou verbezi (konkretne jednim notarem a dvema exekutory), budiz jasno:

Citace:
Lety nemusí být obecně plánovány ani oznamovány.

Odpoved na moji otazku je tedy ANO.

Dekuji moc za vysvetleni, puvodne jsem se totiz nevim proc orientoval nadpisem teto casti a mylne to z textu pochopil jako navrh.

V tom pripade je tedy opravdu vyhrano jak psal Vlasta Dvorak v sobotu, podarilo se zapracovat do nasich zakonu to same co maji uz delsi dobu jinde v Evrope, ze zakazanych prostoru jsem si vymazal "CZ Border" a na jare obkrouzim snezku legalne z druhe strany :)

Diky moc za odvedenou praci! Dvojnasob, kdyz bylo provedena aktivisticky, za sebe se odvdecim pivem na nejake plachtarske akci ;)

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16. leden 2008, 09:41 

Už jen malou poznámku pro všechny a prosím nereagovat, jen vzít na vědomí. Kluci, nemají to v celé Evropě stejné a ani tak ideální.
Já osobně vnucuji ministrům a politikům, se kterým o tom jednám, že to musí brát jako přechodný stav, stejný jako byl dva dny po revoluci, kdy se někteří báli jít ( třeba i on osobně) na náměstí zvonit. Žádná změna není přijata ani vnímána tak spontáně jak si myslíme. Ale alespoň někdo musí být vizionář a vidět dál. Proto tvrdím, že za rok po vstupu do Schengenu, kdy občané EU přestanou vnímat rozdíly mezi sousedy, začnou lidi toto uskupení vnímat jako konfederaci a v této euforii zapomenou respektovat zákony sousední země. Budou chodit nakupovat k sousedovi, ukládat si peníze do sousedních bank a kluci si tam začnou namlouvat holky. Což si přirozenou cestou vynutí změnu.
Nechme tedy i tento problém plout po řece času a pojďme se vrhnout na další problémy, které jsem slíbil vyřešit a to je:

Vlekání UL a používání naturálu do našich letadel. První je už vyřešen a chybí jen se zbavit jednoho magora z našich řad a na tu druhou jsem včera s Jášou otevřel druhé kolo.
Šantán

Radek píše:
Vlasta Dvořák píše:
Nechci se zamotat do vysvětlování, proto Ti zkrátka odpovím asi takto : viz 5.5.2.4 . druhá věta, nebo odrážka ( nevím jak to pojmenovat )

tj. pro ty z nas, co maji spatne zkusenosti s pravniky a podobnou verbezi (konkretne jednim notarem a dvema exekutory), budiz jasno:

Citace:
Lety nemusí být obecně plánovány ani oznamovány.

Odpoved na moji otazku je tedy ANO.

Dekuji moc za vysvetleni, puvodne jsem se totiz nevim proc orientoval nadpisem teto casti a mylne to z textu pochopil jako navrh.

V tom pripade je tedy opravdu vyhrano jak psal Vlasta Dvorak v sobotu, podarilo se zapracovat do nasich zakonu to same co maji uz delsi dobu jinde v Evrope, ze zakazanych prostoru jsem si vymazal "CZ Border" a na jare obkrouzim snezku legalne z druhe strany :)

Diky moc za odvedenou praci! Dvojnasob, kdyz bylo provedena aktivisticky, za sebe se odvdecim pivem na nejake plachtarske akci ;)

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16. leden 2008, 15:15 

Že se tak ptám, jak teda bude vypadat situace s vlekáním UL v ČR? (pokud to nění zatím opět utajvané..) Furt se kolem toho tak mlží a nikdo nic pořádně neví, takže budu vděčnej za jakoukoliv byť předběžnou informaci. Díky.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16. leden 2008, 16:21 

Nemlží příteli, zabralo nám to dost času a úkol byl splněn na 100%, je to hotová věc. Konečné vydání ministerstvem je "zmraženo" oprávněnou obavou ze žaloby od jednoho taky aeroklubáka. Nezlob se, ale pro zdar mého dalšího tahu na odstranění této překážky nemohu více informací podat. Buď trpělivý a věř, že se i toto povede zlomit.
Díky.
Šantán
P.S.
Kluci, já opravdu nemohu na tomto fóru vést takové intimní diskuse.
S největší pravděpodobností budu na plachtařském semináři a tam můžeme některé, říkám některé, věci prodiskutovat verbálně mezi sebou letci. Tady si to může číst i neletecká veřejnost

Píta Chuliberg píše:
Že se tak ptám, jak teda bude vypadat situace s vlekáním UL v ČR? (pokud to nění zatím opět utajvané..) Furt se kolem toho tak mlží a nikdo nic pořádně neví, takže budu vděčnej za jakoukoliv byť předběžnou informaci. Díky.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 16. leden 2008, 20:01 

Já osobně to chápu...vydržíme...On je pan nejmenovaný se žalobou opravdu trochu mimo mísu....a já osobně věřím že je to poslední překážka. Však k nám na Ranou je už ULL stroj na vlekání objednán a již brzy k nám i zamíří...jupí. 8)

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: pojištění v Schengenu
PříspěvekNapsal: 17. leden 2008, 23:18 

Výsledky jednání vypadají slibně tak trochu z jiného soudku. Za chvíli začne sezona a budeme pojišťovat, tak by mě a určitě i ostatní zajímalo jak to bude s povinným ručením kluzáků. Při létání v "celém" Schengenu (když budu chtít kroužit kolem Sněžky) musím mít povinné ručení pro Evropu nebo mi stačí povinné ručení pro ČR?

Zdeněk Borůvka

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 08:41 

Doplnění, příloha 3

Návrh úpravy ENR 5.5.2
5.5.2 VFR lety kluzáků, ultralehkých kluzáků, padákových kluzáků a závěsných kluzáků do
vzdušného prostoru Německa, Polska, Rakouska a Slovenska s přeletem geografických hranic
ČR.
K usnadnění přeletů hranic ČR kluzáky se sousedními zeměmi ČR, které jsou začleněny do
Schengenského prostoru, se uplatňují následující postupy:
5.5.2.1 Zásady
-Let musí být prováděn podle pravidel VFR
-Let musí být prováděn v rozsahu od minimální výšky letu a maximálně do FL 95
-Piloti provádějící příslušný let musí být držiteli odpovídající kvalifikace vydané v ČR anebo
vydané, anebo uznávané zemí nad jejíž území let provádí.
5.5.2.2 Časy
-Denně od východu do západu slunce
5.5.2.3 Prostory
-Lety mohou být prováděny ve všech prostorech ve kterých se smí provádět lety VFR.
-Během letu se mohou překročit geografické hranice více zemí.
5.5.2.4 Postupy
-Během letů musí být dodržována pravidla pro využívání jednotlivých vzdušných prostorů
platná nad konkrétním územím.
-Lety nemusí být obecně plánovány ani oznamovány.
-Vyžaduje-li místní pravidlo dodržení zvláštního postupu, nebo oznámení, musí jej pilot
dodržet.
-Vzlet a přistání je možné provést ze všech ploch a na všechny plochy, na kterých to pravidla
jednotlivých zemí umožňují.
Dále doporučujeme upravit i 5.5.1 ve stejném znění „jen“ s nadpisem „pro lety ze
sousedních zemí na území ČR“, protože v nich vidíme přímou souvislost.
Jako alternativu, která by lépe zohledňovala stávající známou dohodu, Německa,
Francie a spol. o volném a neoznamovaném režimu veškerých letů VFR (nejen kluzáků)
a zároveň by byla „nadčasová“ protože do budoucna i my toto chceme, navrhujeme
zvážit:
5.5.1 a 5.5.2 úplně vypustit – zrušit
Doplnit odst. do všeobecných pravidel provádění letů
ENR 1.1.1.6
VFR lety v rámci zemí Schengenské dohody se nepovažují za lety mezinárodní.
Doplnit odst. do výjimek povinnosti podávání letových plánů
ENR 1.10.1.1.7
Letů provedených podle ENR 1.1.1.6

Takhle to zní v celku benevolentně, co? :D

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: pojištění v Schengenu
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 09:35 

Zdenek Boruvka píše:
Výsledky jednání vypadají slibně tak trochu z jiného soudku. Za chvíli začne sezona a budeme pojišťovat, tak by mě a určitě i ostatní zajímalo jak to bude s povinným ručením kluzáků. Při létání v "celém" Schengenu (když budu chtít kroužit kolem Sněžky) musím mít povinné ručení pro Evropu nebo mi stačí povinné ručení pro ČR?

Zdeněk Borůvka

Zdenku, já bych si to pojistil na celou Evropu. Vzhledem k našemu regionu bude někdy velmi výhodné zabrousit do Polska a to dost hluboko. Se někdy podívej, jaký tam mají krásný řady po celý jejich širý pláni a u nás to díky orografii tak dobrý není. Ty určitě nebudeš lítat kolem Sněžky jenom :-).

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 10:04 

Podle me je to jasne, jakmile hodlas opustit vzdusny prostor CR, tak musis mit Evropu. Nejspis to bude dane uzemni platnosti pojistky primo ve smlouve..

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 14:18 

Ahoj Zdeňku.
Nehleďe k tomu, jaké se dají udělat perfektní FAI tratě přes Polsko, aniž bys potkal nějaký prostor, který by tě omezoval. :D

Už to plánujeme a těšíme se s Milanem na jaro.

750 km, náš cíl.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 14:25 

Kde a za kolik jde v ČR koupit Polská icaovka? Platná, když už :D

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 14:26 

No s takovou bude za chvíli vzácnost na přeletu v ČR potkat éro :cry: Všichni se rozprchnou po "okolí" :) Ale je to fajn, ať už je jaro!

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 14:28 

Píta Chuliberg píše:

Už mě to taky napadlo. Na semináři zkusíme Marka Korneče, jestli neexistuje nějaký soubor s prostory jako máme my od Petra Koutného. Mimochodem si myslím, že na http://www.naviter.si by se mohly najít polské prostory.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 15:17 

Jiří Cihlář píše:
...Mimochodem si myslím, že na http://www.naviter.si by se mohly najít polské prostory.

Jojo, při plánování FAI trianglů už jsem se na to díval a stahoval. Mají tam Polské prostory z roku 2006. Otázka je, na kolik jsou aktuální k dnešku.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 16:43 

Píta Chuliberg píše:

Na Ruzyni-Jihu v pajlotšopu, od Jeppesena, cenu přesně nevim, ale citelně levněji, než naše česká ICAOvka :D :( :? :cry: :x :evil: :!: :!:

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 17:12 

Polské prostory do Seeyou seženeme, domluvím se s Markem a až budou aktuální dám to sem. Taky je budu shánět, to Polsko je docela lákavý...... :D
ZB

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 17:14 

Martin Ficnar píše:
Jiří Cihlář píše:
...Mimochodem si myslím, že na http://www.naviter.si by se mohly najít polské prostory.

Jojo, při plánování FAI trianglů už jsem se na to díval a stahoval. Mají tam Polské prostory z roku 2006. Otázka je, na kolik jsou aktuální k dnešku.

Hm, lepší by to bylo udělat v OpenAir formátu, to se lépe upravuje. Nejhorší to je vytvořit. Poptám se Marka a popřípadě se zeptám kluků z Naviteru, kdo to z Poláků dělal - většinou jim totiž ty soubory posílají plachtaři dané země. U nás to je Petr Koutný, který se vzorně stará o aktualizaci souborů s prostory. Pak bychom se domluvili s tím polským pilotem na výměně :-).

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Prostory
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 17:21 

Tady jsou a myslím že celkem aktuální. Usuzuji podle letiště Kamien Slaski (Opole), které dostalo povolení teprve loni v prosinci. Ale je to bez záruky.

http://www.xcontest.org/cesko/mapa/

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 17:37 

nojo ale tam jsem nenašel info o daných prostorech. jsem si všimnul té hustoty prostorů polských a německých, to je rozdíl, co?
ZB

Jo, když jsem si to zvětšil tak to tam je na hranách prostorů napsaný....

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Pojistky
PříspěvekNapsal: 18. leden 2008, 19:35 

Ivan Novak píše:
Podle me je to jasne, jakmile hodlas opustit vzdusny prostor CR, tak musis mit Evropu. Nejspis to bude dane uzemni platnosti pojistky primo ve smlouve..

Ivan má pravdu, územní platnost jednoznačně Evropa. Žádná pojišťovna nebude řešit škodu na cizím území, když tam nemá to éro podle platnosti pojistky co dělat - což je asi logické (výjimkou může snad být jen vynucené přistání v terénu blízko za hranicí z důvodu počasí). To, že z hlediska předpisů se snaží aby to vypadalo jako vnitrostátní let na tom nic nemění - státy v EU jsou zatím suveréní, i když některé atributy té suverénnosti se pomalu stírají.

P.

Odpovědět s citací  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 146 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina