Jiří Cihlář píše:
Já s tebou, Davide, nesouhlasím. Uvedená nahrávka ukazuje jaká byla skutečnost a každý si o tom může udělat obrázek a posuzovat následné kroky všech zúčastněných institucí. Je to poučení pro obě strany. Právníci by se o tom dohadovali sto let a k ničmu by to nevedlo. Podle mě to není estráda, je to ukázka reality, která ukazuje rezervy na obou stranách.
Jirko, to mě nepřekvapuje, je to podobná debata, kterou jsme tady vedli ohledně rozboru nehod za rok 2006 a v něm uvedeného komentáře k Aldovi. Přijde mi být dost laciné vybrat jeden odstrašující příklad, na kterém si všichni v klidu sedíc u počítače a kafe pohoní triko a kterým odpovědné úřady "prokáží", jak je situace vážná a je nutno ji řešit. Já bych za průkaznou považoval především vypovídající statistiku s faktickým popisem jednotlivých incidentů. Vážně nepotřebuju nahrávky, kde se všichni ve stylu bulváru mohou pokochat, jak to dotyčný zmrvil. Jeden příklad, jakkoli odstrašující, nic nevypovídá o nutnosti poslat celý letecký národ do polepšovny. Dalším důvodem, proč se mi to nelíbí je fakt, že příště takto veřejně pranýřovaným mohu být já nebo ty z důvodů mnohem malichernějších, protože se to tak bude běžně praktikovat. A upřímně řečeno, kdo nikdy nic nenarušil nebo neměl problém s komunikací, ať hodí kamenem. Jak s oblibou říkal právě Alda, ve vzduchu je člověk o 50% blbější a mnohdy se sám později diví, proč to udělal tak blbě. U toho kafe je to samozřejmě mnohem jednodušší.
Obecně řečeno mi dost vadí atmosféra sebemrskačství a hujerismu, která okolo toho panuje. Proč si mám sypat popel na hlavu, když někdo na rogale na druhém konci republiky něco podělal??? Proč organizace, která má zastupovat naše zájmy, nic nepodniká v případě diskutabilního nařízení postaveného evidentně na principu kolektivní viny, naopak hned běží uspořádat příslušné školení??? Proč se necháme takto tlačit do kouta do pozice prosebníků, nikoli oprávněných uživatelů vzdušného prostoru??? Proč se takto trestají pouze prohřešky naše a nikoli dopraváků případně vojáků, kteří se několikrát málem srazili???
Nemůžu než konstatovat, že se namísto osobní odpovědnosti pohybujeme cestou kolektivní odpovědnosti a trestu a s tím já prostě nesouhlasím. Uvedené nařízení ÚCL není řešením, ale kolektivním trestem. Nemyslím si, že jeho akceptování nám jakkoli pomůže, naopak budeme příště snadnějším cílem, který si nechá všechno líbit, zatímco třeba doprava by na to nasadila právníky a mohlo by být zle. Ačkoli situace není ideální a je možná i potřeba s ní něco dělat, nenechme se tlačit do kouta s tím, že jinak budeme sedět doma na zadku. Soudný člověk chápe, že lidi jsou jenom lidi a dělají chyby, stejně jako existuje určité procento nepoučitelných blbců, kteří zásadně nedodržují nic. To rozhodně nejsou důvody k tomu, aby s námi "někdo zacvičil", jak jsem z různých stran několikrát slyšel.
Omlouvám se, že jsem takto zabřednul, snažím se vždy věci vidět v trochu širších souvislostech.